Lichaamsbeweging & levensstijl

Een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging kan constipatie eveneens helpen voorkomen of de symptomen ervan verminderen.

Regelmatig bewegen

Lichaamsbeweging kan constipatie helpen verminderen. Het kan de tijd verkorten die nodig is om voedsel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. Hierdoor wordt de reabsorptie van water en de hieruit voortvloeiende dehydratie van de stoelgang vermeden. Een hogere ademhalingsfrequentie en hartslag kunnen de natuurlijke spiercontracties stimuleren en zo een regelmatige en een zacht gevormde stoelgang mogelijk maken. Deze spiercontracties zorgen voor de verplaatsing van voedsel door het spijsverteringsstelsel.

Zwangerschap

Constipatie komt tijdens de zwangerschap zeer vaak voor. Bewegen kan de symptomen helpen verminderen, maar het is belangrijk dat de gekozen activiteit de moeder of de baby niet te veel belast. Een arts of apotheker kan specifiek advies geven over welke activiteiten geschikt zijn voor toekomstige moeders.

Ouderen

Constipatie is een veelvoorkomende klacht bij ouderen. Minder voedsel- en vochtopname, en bepaalde geneesmiddelen kunnen bijdragen tot constipatie. Tevens kan minder lichaamsbeweging een rol spelen. Regelmatig bewegen kan ook hier helpen. Vraag aan je arts of apotheker welke activiteiten geschikt zijn.

Medische aandoeningen

Als u bepaalde medische aandoeningen hebt, moet u uw arts raadplegen voordat u start met nieuwe fysieke activiteiten.

Stress onder controle houden

Het is tegenwoordig moeilijk om niet onder druk te geraken van het dagelijkse leven. Stress beïnvloedt ook de spijsvertering en kan bijdragen aan constipatie. Vraag uw arts naar manieren om stress onder controle te houden als u denkt dat dit voor u een ernstig probleem is.

Luister naar de signalen

Het is belangrijk dat u zich niet verzet tegen de drang om u te ontlasten. Herhaaldelijk de drang om naar het toilet te gaan negeren, is een gekende oorzaak van constipatie.

Vermijd problemen op vakantie

Constipatie komt vrij vaak voor op vakantie als gevolg van een andere voeding, te weinig drinken, een nieuwe omgeving en minder lichaamsbeweging. Wie regelmatig last heeft van constipatie op reis, doet er goed aan om voldoende vezels te eten, genoeg te drinken en voldoende te bewegen. Een arts of apotheker kan, indien nodig, ook een laxeermiddel aanbevelen.

Next page >